Vad är Subud? 3

 

En introduktion till Subud av Sharif Horthy:I oktober 2000 höll Sharif Horthy, (En sedan länge medlem av Subud och översättare för Bapak (grundare av Subud)), ett föredrag för allmänheten i Los Angeles under Ibu Rahayu (dotter till Bapak) besök där.

Detta är en översättning från Engelska till Svenska som är påbörjad 2010-07-23 och kommer att publiceras till fullo när den är klar. Jag ber om förståelse om det skulle finnas stavfel eller annat som ni hänger upp er på men översättningen kommer från hjärtat. Översättare är Stefan Gerleman. Originaltext finns på http://www.raymondo.demon.co.uk/books/sharif.htm

God afton och välkomna. Jag vill börja med att fråga er om en tjänst. Vad vi kommer att tala om i kväll är verkligen en andlig upplevelse, en andlig upplevelse är något som är bortom vårt sinne och utöver den utrustning som vi använder för att förstå denna värld. Så jag skulle vilja att ni står ut med mig och gör något som jag tror kommer att hjälpa oss, det kommer att hjälpa mig att prata och det kommer att hjälpa dig att lyssna. Jag skulle vilja börja med att bara vara verkligen tyst i ungefär en minut, och kanske blunda och försöka få stillhet i ditt sinnet, inte tänka på när vi springer runt och göra alla de saker vi måste göra. Tack. (En tyst minut)

Tack så mycket.

Mina damer och herrar, tack för att ni kom. Detta är en mycket ovanlig händelse. Vi försökte ta reda på när det var senaste gången i USA, att någon talade om Subud för allmänheten. Och vi kom fram till att det kan vara så länge sedan som omkring 45 år. Så även om du inte gillar vad jag ska säga, så kommer du åtminstone att få en känsla av att ni har varit med på en mycket historisk händelse.

Vad jag ska göra låter väldigt enkelt. Jag ska försöka förklara vad Subud är och vad det har betytt för mig under de fyrtiotal år som jag har varit medlem. Jag vill göra det så begripligt som möjligt. Men vi talar om en upplevelse som är ganska unik. Det är en av de upplevelser som ni, som inte har anslutit Subud inte skulle kunna ha haft, så vitt jag vet. Så det är inte så lätt att prata om det. Kanske är det en av anledningarna till att vi inte pratar om det så mycket är att vi har blivit tillsagda att inte missionera eller försöka press folk att gå med Subud. Men ett annat skäl är att det inte är så lätt att prata om.

Vad jag vill börja med är att säga att Subud är helt öppet. Subud är öppet för alla. Det finns inga hemligheter i Subud. Så, om du inte förstår det jag säger är det för att jag inte är bra på att förklara det. Det är inte för att det antingen är för komplicerat eller är en hemlighet. Vi kommer att ha frågor och svar efteråt och jag vill att du ska vara väldigt fri om att fråga allt som inte är klart. Det finns inga "fel" frågor. Med andra ord är det tänkt att vara förklarligt, och det är tänkt att vara klart, så kom ihåg att om du inte förstår det, är det nog min oförmåga att förmedla det. Och jag talar också ett annat språk naturligtvis, eftersom jag växte upp i England, och det finns det problemet. (talet ges i USA) Vad jag säger är du vara modig och bara ställ frågor om allt som inte är klart för dig.

Vad jag tänker göra är, med några få ord förklara vad Subud är och då ska jag berätta lite om hur jag blev inblandad i det. Det kan
ge dig en känsla av hur det känns att närma Subud och ansluta sig. Och jag ska ge dig lite av en genomgång om hur Subud började och historien var det kommer ifrån, och om det finns tid kommer jag att tala lite om vad Subud medlemmar gör, vad vi tror och sådana saker. Det kommer det att finnas ett kort test, som du kan eh.... (Skratt). Nej, jag bara skojar, jag tror att vi kommer att vara öppna för de frågor och svar som kommer. Jag kan se att i publiken är det en majoritet av Subud medlemmar, så jag kommer nog att be några att komma upp och hjälpa till och hjälpa mig att besvara dina frågor. Kanske kan de berätta om några av deras egna erfarenheter.

Vad är Subud?

Så, vad är Subud? Subud är en direkt, personlig erfarenhet av en högre makt i våra liv, som är en vardaglig realitet för oss. Jag vet att detta är ett ganska svårt begrepp för vissa människor, eftersom det för vissa människor som är religiösa, en högre makt är Gud är något man bara tala om i kyrkan. Och för andra är det något de inte riktigt förstår, och de kanske inte tror på det.

Men, som sagt, Subud är en upplevelse, så vi behöver inte gå in på allt det där. Vi behöver inte lista ut vad det är. Subud skiljer sig mycket från andra slags andliga rörelser, som startar med en undervisning, och det finns det tusentals av eller åtminstone många, många hundra. Du får först lära vad som är en människa, och vad som är själen, och vad som är Gud, och vilka är de olika chakrapunkterna är, och så vidare. Sedan tränar du vissa övningar som du har lärt dig, och du har en lärare, och då ska du komma fram till vissa erfarenheter.

Subud är absolut inte så, för det finns ingen intellektuell ansträngning som måste genomgås. Du lär dig inte någonting nytt. Vad som händer är att en kontakt med en energi, eller en kraft förs över från en person till en annan. Så en person som fått detta och har utövat det, kan på något sätt överföra denna kontakt till någon i närheten av dem. De enda kraven för detta verkar vara, 1. Att de verkligen vill få kraften, och 2. Att de som är bredvid någon där denna kraften redan finns.

Så det är lite som - om jag tar en parallell från fysiken. -Du har en bit järn och du har en magnet, lägger du dem bredvid varandra blir bit av järn magnetiserad. Innan dess, om du hängt järnbiten i ett snöre, roterar den bara runt, runt, men när det har kommit intill magneten, kommer den att anpassa sig med jordens magnetfält. Så något har hänt med järnbiten, eftersom den nu kan känna av ett kraftfält som var där hela tiden men innan magnetiseringen, inte kände av. Så är det ungefär, men som ni vet, paralleller kan vara begränsande, så du tänk inte på det så mycket. (Skratt)

Men det är på liknande vis hur det fungerar - det är något som förs vidare. Och denna sak som förmedlas är en upplevelse som du har själv. Den är personlig. Ingen talar om för dig vad du ska göra eller hur man får den. Du får den bara. Och de flesta av oss som har varit i Subud en lång tid redan har vidarebefordrat denna till många människor. Processen är mycket enkel och jag kommer att beskriva det senare, men ingen av oss vet exakt hur och varför den fungerar. Allt vi vet är att när någon är nära oss och vi båda är överlämnande till kraften, vilket betyder att vi bara släppa taget, får de på något sätt denna erfarenhet som vi fick före dem. De får känna samma sak. Jag ska försöka förklara hur det känns, även om det är olika för alla. Men det är verkligheten i Subud.

Subud är en inre upplevelse - inte en sekt eller en religion

 

Sharif Horthy and translated Subud text to Swedish

Sharif Horthy

Kontakta oss genom e-mail:

info@subud.se

 

Subud startsida
Vad är Subud2
Vad är Subud3
What is the Latihan
Länkar/Kontakt
Vad är Subud1
Subud i Sverige
Nyheter
Möte
Site Map

Subud, ett enkelt och lätt sätt att få kontakt med den Gudomliga kraften som finns inom oss alla.